PERSONALITĂȚI.
Botoran Constantin
S-a născut la 10 februarie 1838 în comuna Măciuca, sat Botorani. Își dă doctoratul la Universitatea din București și obține o bursă de studii în SUA. Este specialist în Istoria modernă și contemporană a miscării revoluționare din România.
Catrinoiu Emil
S-a născut în anul 1950 în comuna Măciuca, satul Botorani. A făcut studiile gimnaziale și liceale la liceul din localitate iar studiile superioare le face la București. A fost primar al comunei Măciuca. În prezent are editura Fortuna care a tipărit cărți de diferite mărimi și de o importanță deosebită printre care amintim “Enciclopedia județului Vâlcea”. Este prezent la expoziții și lansări de carte din toată țara. Participă peste hotare la diferite întâlniri cu comunitatea românească pe probleme de cultură. A inițiat și organizat sărbătorirea lui Dumitru Drăghicescu în Rm. Vâlcea și în Măciuca. A participat la întalnirile cu fiii satului sprijinându-ne cu materialele de care nu dispunem.
Constantin I. P. Marian
S-a născut la 26 iulie 1938 în comuna Lupeasca, județul Ilfov. Devine cetățean al localității prin căsătoria cu prof. Veronica Enăcică și prin locul de muncă ca specialist în agricultură.
Studii: Institutul Agronomic din Craiova-Facultatea de Agricultură, Institutul Politehnic București-Facultatea Tehnico-Economică de ingineri economiști (1967-1970).
Funcții: asistent universitar, prof. universitar la Institutul Național Agronomic din Alger, Departamentul de Economie Agrară. În prezent prof. la Facultatea de Economie a Agriculturii din cadrul Universității Craiova și Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală USAMV București.
A publicat 35 de cărți, 140 de articole și comunicări științifice.
Distincții: Premiul ASAS “Nicolae Cornăteanu” în 2010.
Ciucă Dumitru Marcel
S-a născut la 3 martie 1943 în comuna Măciuca, satul Zăvoieni. Face studii liceale la liceul Nicolae Bălcescu din Rm. VÂLCEA și Facultatea de Istorie în cadrul Universității C. I. PARHON București. E doctor în istorie. În 1967 este repartizat la Direcția Generală a Arhivelor Statului. Din anul 1999 este prof. universitar, conduce lucrări de doctorat etc. A cercetat și cercetează istoria neamului românesc și are numeroase lucrări publicate.
Cristescu Dumitru
S-a născut la 24 iunie 1889 în Măciuca, satul Zăvoieni. Studiează la Montpellier filizofia religiei și susține examenul în iulie 1930 la Sorbona –Franța. Face traduceri, monografii, este consilierul cultural al Patriarhiei României. Este mormântat la mănăstirea Pasărea Pustnicul în 1960.
Drăghicescu Dumitru
S-a născut la 5 mai 1875 în Măciuca, sat Zăvoieni. Studiează literele și filozofia la Universitatea București, continuă la Sorbona (Paris) și Berlin (Germania). A fost reprezentantul României la Liga Națiunilor, deasemenea a fost deputat și senator în mai multe legislaturi, în Parlamentul României în 1925 a întocmit proiectul pentru votul universal. A fost ambasador în Mexic 1935-1937. A scris și publicat în limba română peste 20 de titluri. S-a stins din viață la 12 septembrie 1945.
Ștefan Drăghicescu
S-a născut 1864 Măciuca, Zăvoieni, este învățător și deputat în Parlamentul României. Pe cheltuiala sa a construit un dispensar medical, o școală cu trei săli de clasă și o biserică.
Efrem Enăcescu - tighineanul-
S-a născut la 24 mai 1893 în satul Măciuceni, comuna Măciuca. A făcut studii în țară și în străinătate la Montpellier. A predat la seminarul Sf. Nicolae din Rm. Vâlcea. Între 1922-1928 a fost starețul mănăstirii Cozia. În anii 1938-1944 este arhiepiscop al Chișinăului și mitropolit al Basarabiei, provincie cu o suprafață de 44.422 km2 și 283409 locuitori. A publicat cărți despre viața monahală. A trecut la cele sfinte la 5 decembrie 1968.
Enache Gheorghe
S-a născut în comuna Măciuca 1933, a absolvit școala normală la Rm. Vâlcea și apoi a urmat Facultatea de Istorie. A scris monografia “Pagini din istoria comunei Măciuca”.
Marinescu GH. Ion –Stan-
S-a născut la 18 mai 1922 în comuna Măciuca, sat Botorani. Studiează la școala normală din Rm. Vâlcea, Tg. Mureș și în 1940 când este luat Ardealul termină la Tg. JIU, Academia de Știinte Comerciale și Cooperatiste (1948) și Facultatea de Drept, din 1970 este doctor în economie.
Roadele cercetărilor sale sunt cuprinse în 15 cărți publicate în calitate de autor și coautor: Statistica financiară (1956), Dicționarul statistic-economic -edițiile 1962 și 1969 etc.
Este membru al consiliului știintific al Institutului de Geografie al Academiei Române, membru al Comitetului internațional de cooperare a cercetărilor naționale în demografie. Pentru munca sa a fost răsplătit cu “ordinul muncii”, 6 medalii și 3 diplome de excelență.
Marinescu Sterie
S-a născut la 16 noiembrie 1923 în Măciuca, Oveselu. Studiile primare, gimnaziale și liceale le-a urmat la Făgăraș iar Facultatea de Mecanică la București. Între anii 1966 -1979 ca director tehnic al Grupului Scolar FRB din capitală a luat sub patronaj școala noastră și a dotat atelierul de lăcătușerie cu strunguri și alte unelte necesare cât și atelierul de tricotaje pentru fete contribuind astfel, la pregătirea și orientarea elevilor către industria grea și cea ușoara. A scris cărți de specialitate.
Miulescu Viorel
S-a născut 1960 în Măciuca, satul Popești, a făcut studiile liceale la liceul din Măciuca si pe cele superioare la București. Lucrează în Ministerul de Interne, este doctor în filozofie și se pregătește pentru doctoratul în drept
Nisipescu Constantin
S-a născut la 18 martie 1882 în Măciuca, Zăvoieni, a fost doctor în medicină și chirurgie, are decorații militare: Coroana României cu spade cu grad de cavaler în 1917 și Virtutea Militară în 1918.
Popa Dumitru
S-a născut în 17 noiembrie 1920, a făcut studii la școala normală din Craiova, Facultatea de Fizică la Timișoara, a participat la cel de-al doilea Război Mondial, este întemeietorul învățământului liceal din Măciuca.
Popa Petre
S-a născut la 16 august 1935 în Măciuca, satul Bocșa. Este doctor în istorie din 1974. A reprezentat școala nostră ca specialist și om de cultură în 20 de state. Are operă istorică foarte bogată, multă vreme a fost personalitatea cea mai importantă pentru județul Argeș și mai ales pentru Pitești. A donat numeroase cărți Bibliotecii publice locale din Măciuca. Se interesează în permanență de bunul mers al localității din Măciuca.
Predescu Marin
S-a născut la 21 februarie 1890 în satul Botorani într-o familie cu condiții materiale modeste. A terminat Academia de Muzică Religioasă, a fost președintele Asociației Generale a Cântăreților bisericești din România. Redactor la ziarele vremii, director la publicația “Cultura” și a redactat revista “Cântăreții stranii”. A scris volume de poezii: Cântăreții stranei (1927), Copiii, Florile vieții (1936), Evanghelia de la Ioan în versuri (1939) și Zâmbetele visurilor mele (1939).
Smarandoiu N. Stefan
S-a născut în comuna Măciuca, satul Botorani, este profesor de matematică la Școala Generală Nr. 1- Rm. Vâlcea, este membru al Societății de Științe Matematice din România, Filiala Rm. Vâlcea, redactor la revistele: “Școala Vâlceană” și la “Pan matematica”. Întocmește manuale scolare, elevii săi au rezultate deosebite la matematică.